VMware vForum 2014

met Geen reacties

Afgelopen woensdag, 11 juni, was een delegatie van Fikira aanwezig bij een door VMware opgezet event: VMware vForum 2014, “Amplify The Possibilities”. VMware vForum is een jaarlijks terugkerend evenement waarbij VMware en partners hun visie op de toekomst laten zien en gebruikers en (potentiële) klanten kennis laat maken met de nieuwste producten. Onze interesse ging voornamelijk uit naar producten en vernieuwingen op het gebied van applicatie virtualisatie, desktop en server virtualisatie, virtual workspace en het inzetten van cloud solutions.

Al tijdens de keynote van Marc Groetelaars, Regional Director Benelux, kwam naar voren waar het in de toekomst uiteindelijk om zal gaan draaien, de eindgebruikers. Eindgebruikers willen niet meer wachten op de IT afdeling maar willen zelf beslissen waar, wanneer en met welk device ze gebruiken maken van IT diensten. IT afdelingen zouden daarom moeten streven naar een IT As A Service model waarbij eindgebruikers de mogelijkheden krijgen zoals een self service portal om applicaties te kunnen installeren of de optie om zakelijke applicaties te kunnen gebruiken op een persoonlijk device. Dit soort diensten zijn alleen maar mogelijk als de IT afdeling meer tijd kan vrijmaken voor innovaties (streven 50%!). Naast alle productinformatie werd er ook nog even stilgestaan bij het feit dat VMware Benelux 10 jaar bestaat.

Het bovenstaande verklaart ook waarom VMware begin dit jaar AirWatch heeft overgenomen. Tijdens de presentatie “Introductie van AirWatch: Enterprise Mobility Simplified” van Peter Schuchmann werd duidelijk dat AirWatch zich richt op het aanbieden van een zakelijke werkomgeving op mobiele devices zoals smartphones, tablets en laptops, ongeacht het mobiele OS. Airwatch maakt gebruik van een zogenaamd container model waarbij zakelijke en persoonlijke informatie volledig gescheiden blijven. Na authenticatie kan de gebruiker gebruik maken van bijvoorbeeld zakelijke email, bedrijfsapplicaties en bedrijfscontent, dat alles naast het gebruik van persoonlijke email, spelletjes, enz. Het moge duidelijk zijn dat deze techniek nog volop in beweging is en dat er een flink aantal concurrenten zijn zoals Good, Moka5 en MobileIron.

Een andere interessante was die over vSphere Operations Management en vCenter Operations, gepresenteerd door Alain Geenrits en Jorg van Doornmalen. Deze sessie was vooral gericht op de ‘gezondheid’ van de virtuele infrastructuur en de beschikbare capaciteit (machines, processorcapaciteit, geheugen, enz.) met als doel de capaciteit te optimaliseren en de kosten te verminderen. Met behulp van zelflerende analyseprogramma’s gaat Operations Management zelf baselines bepalen voor de virtuele infrastructuur. Via een uitgebreid en zelf samen te stellen dashboard krijgt de systeembeheerder inzicht in verbruik, capaciteit, resources enz. Ook worden er alerts en warnings afgegeven indien bijvoorbeeld de processorcapaciteit voor 90% benut wordt of wanneer er zich binnen afzienbare tijd een capaciteitstekort aandient. Alerts en warnings worden afgegeven via de bekende wegen (zoals email). Het zou echter een welkome aanvulling zijn als hier ook een smarthpone applicatie voor beschikbaar zou komen zodat men altijd en overal alerts en warnings binnen krijgt, per type te koppelen aan specifieke alarmsignalen op de smartphone en vanuit de applicatie op de smartphone al meteen de nodige actie kan ondernemen.

Het event werd afgesloten met een mystery guest. Dit bleek Vincent Everts te zijn. Vincent Everts is o.a. een trendwatcher, videoblogger, fan van nieuwe gadgets en staat enorm open voor nieuwe ontwikkelingen. Zijn presentatie ging vooral over het accepteren en gebruikmaken van nieuwe ontwikkelingen. Zo passeerde de nu volledig geaccepteerde technieken zoals de mobiele telefoon en internet, maar stond hij ook stil bij bijvoorbeeld bitcoins. Dit alles aangevuld met leuke anekdotes en verhelderende filmpjes, ondersteund met een stortvloed aan slides. Een erg onderhoudende en inspirerende sessie waarin duidelijk werd hoe mensen blijven vasthouden aan hun oude vertrouwde omgeving maar waar uiteindelijk nieuwe ontwikkelingen er toch doorheen komen.

Wat Fikira betreft was het een geslaagde VMware vForum 2014!