Vaarwel App-V 4.6, welkom App-V 5.0

met Geen reacties

Onlangs heeft Microsoft aangekondigd afscheid te gaan nemen van App-V 4.6. De datum dat de officiële ondersteuning stopt is 14-07-2015. Voor de techniek kan nog wel een verlengde ondersteuning aangevraagd worden bij Microsoft. Hiervoor dient wel een betaald contract te worden afgesloten. Deze verlengde ondersteuning loopt door tot 14-07-2020. De App-V 4.6 server volgt dezelfde planning. Het stoppen van de officiële ondersteuning houdt in dat er geen updates meer komen voor App-V 4.6 en deze niet meer wordt ontwikkeld voor nieuwe platformen.

App-V 4.6 Client
App-V 4.6 Client

App-V versie 4 is de laatste versie die ontwikkeld is door Softricity onder de naam Softgrid. Hierdoor was het voor Microsoft niet mogelijk om bepaalde methodes en technische keuzes die gemaakt zijn in het verleden te veranderen of vervangen, omdat de techniek compatible moest blijven met de voorgaande versies. Met App-V 5.0 maakt Microsoft de keuze om compatibiliteit met voorgaande versies op te geven en is de techniek geheel herzien. De nieuwe versie is een duidelijke vooruitgang ten opzichte van de oude versie. Echter bleek bij de release dat het nog niet geheel goed werkte en er nogal wat kinderfouten inzaten die opgelost diende te worden.  Met de laatste servicepack release (App-V 5.0 SP3) is de techniek flink doorontwikkeld en nu een prima alternatief geworden om de oude App-V 4.6 versie te vervangen.

App-V 5.0 Client
App-V 5.0 Client

Wat is nu het verstandigst om te doen?

Indien er gestart wordt met het virtualiseren van de applicatie omgeving is het verstandig om meteen te starten met versie 5. Voor omgevingen die al gebruik maken van de App-V 4.6 techniek is er de mogelijkheid om beide versies ‘side-by-side’ te gebruiken. App-V 5.0 draait prima naast App-V 4.6. Zodoende kan men de huidige omgeving gefaseerd omzetten naar de nieuwe omgeving zonder dat er een ‘big bang’-scenario nodig is. Het nadeel hiervan is wel dat er 2 omgevingen moeten worden onderhouden. Verder dient er rekening mee gehouden te worden dat beide virtualisatie omgevingen niet met elkaar kunnen communiceren. ​

App-V 5.0 wijkt qua techniek nogal af van App-V 4.x. Zo is er bijvoorbeeld geen Q: schijf meer nodig, is Dynamic Suite Composition vervangen door Connection Groups en maakt App-V 5.0 gebruik van PowerShell. Hierdoor zullen packagers die gespecialiseerd zijn in App-V 4.x zich de technieken van App-V 5.0 eigen moeten maken. Voor deze packagers zijn er App-V 5.0 trainingen beschikbaar waarin de verschillen tussen App-V 5.0 en App-V 4.x uitgelegd worden. Dergelijke trainingen worden ook bij Fikira gegeven.

Paul Rommers, Fikira BV