Beheer van VDI images versus fysieke machines

met Geen reacties

VDI vs Fysiek

Veel mensen zijn van mening dat VDI desktops makkelijker te beheren zijn dan fysieke desktops. De reden die hierbij als onderbouwing wordt gegeven is dat bij VDI meerdere gebruikers hetzelfde image kunnen delen. Het beheren van één image is per slot van rekening veel makkelijker dan het beheren van honderden afzonderlijke machines. En dit is zo,

Bij het ontwerp van een nieuwe VDI oplossing zal er meestal gekozen worden voor een non-persistent oplossing. Hierbij delen alle gebruikers één image. Dit image kan niet aangepast worden door de eindgebruikers. Elke wijziging van een gebruiker gaat verloren wanneer hij of zij zich afmeldt of wanneer u het basisimage update.

Niet iedere gebruiker in uw bedrijf maakt gebruikt maakt van dezelfde applicaties. Hier zult u bij een non-persistent VDI oplossing iets voor moeten regelen.

U kunt al uw applicaties installeren in het basisimage, zo zijn deze voor iedere gebruiker beschikbaar. Deze kunnen met de hand, of door middel van een ‘silent installer’ geïnstalleerd worden in het basisimage. Hierna kunt u met scripts of software zoals RES workspace manager per gebruiker applicaties afschermen of zichtbaar maken. Zo heeft iedere gebruiker de applicaties die hij of zij nodig heeft ter beschikking. Deze oplossing brengt grote risico’s met zich mee op het gebied van applicatieconflicten en vereist veel onderhoud.

Als (beter) alternatief kunt u een kaal basisimage (zonder geïnstalleerde applicaties) gebruiken en de applicaties gevirtualiseerd aanbieden (bijvoorbeeld d.m.v. App-V of ThinApp) het nadeel hiervan is dat niet alle applicaties geschikt zullen zijn voor applicatie virtualisatie en u dus nog steeds applicaties moet installeren in het basisimage.

Beide opties hebben als resultaat dat honderden gebruikers gebruik kunnen maken van één basisimage wat veel makkelijker te beheren is dan 100 aparte images, specifiek gemaakt voor uw eindgebruiker.

Het vereenvoudigen van het beheer zit hem dan alleen niet meer in het feit dat u VDI gebruikt, maar is het resultaat van het introduceren van een goed applicatiebeleid en het beperken van eindgebruikersrechten om aanpassingen te maken op het image van de desktop. Als het doel is om het beheer eenvoudig te maken dan zijn applicatie virtualisatie, applicatie management en gebruikers gebruiksrechten geven (i.p.v. admin rechten) prima oplossingen om dit doel te bereiken.

NB: Het is natuurlijk ook mogelijk om VDI te gebruiken in een configuratie waar iedere eindgebruiker een eigen image gebruikt. In een situatie waar er een aanpassing aan het image nodig is, is het voordeel voor de beheerder dat de machines altijd beschikbaar zijn voor onderhoud, maar neem van mij aan dat een update op 100 verschillende VDI images niet veel minder tijd kost dan een update van 100 fysieke machines.

Renee Kloosterziel, Fikira BV